Sporten niet gebonden aan leeftijd

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” bottom_padding=”300″ overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Op dit moment wordt de Nederlandse vrouw gemiddeld 83 jaar en de man 79 jaar oud. Het lijkt erop dat de gemiddelde leeftijd de
komende jaren zelfs nog meer zal oplopen.

Naarmate we ouder worden verandert ons lichaam. We verliezen spierkracht, snelheid en de coördinatie wordt minder. Ook kunnen gewrichten kenmerken vertonen van langdurig gebruik, ofwel slijtage.

Uit het artikel van VH Stewart et al. (2014) blijkt dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, dat door training spieromvang en kracht kunnen verbeteren. Ze hebben de onderzoeken uitgevoerd bij mensen boven de 75 jaar en 80 jaar oud. Hierbij werd aangetoond dat de spierfunctie kan verbeteren tot een functie van 8-12 jaar jonger, door gebruik te maken van intensieve weerstand training. De effecten werden al gemeten na een periode van 10-16 weken.

Het verbeteren van de spierkracht, op een verantwoorde manier, kan dus echt lonen. Vooral omdat een verminderde spierkracht ook wordt gerelateerd aan een verhoogde kans op vallen, dagelijkse beperkingen en overige afname van lichamelijke functies.

Bij ons in de praktijk werkt Kim, zij is in opleiding tot geriatrisch fysiotherapeut. Kim is de aangewezen persoon om de ouder wordende mens te trainen, naar een zo optimaal mogelijke spierkracht.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]