Balans en stabiliteitstraining TIGRA

bekkenfysiotherapie-VersGras

Tigra is een methode waarbij er met een oefenbal balans en stabiliteit wordt getraind.

Het is van belang dat de spieren sterk genoeg, maar ook in balans zijn met elkaar. Wanneer één spiergroep sterker is dan de andere, kan je lichaam geen balans houden. Om bijv. rechtop te zitten heb je een goede en gelijkmatige krachtverdeling in al je rompspieren nodig.
Daarnaast zorgt een goede rompstabiliteit /balans ervoor, dat je gemakkelijker een goede houding kunt aannemen, rechtop kunt lopen en het vermindert daarnaast klachten in bekken- en rugregio.

Patiënten (met bijv. instabiliteit lage rug en bekken, pijnklachten in het bekkengebied, incontinentie en heupklachten) zijn vaak stijf en te gespannen, met als gevolg een gebrek aan balancerend vermogen. Er ontstaat mogelijk een disbalans tussen de (onbewuste) krachten die men gebruikt om in evenwicht te blijven en dit kan een bedreiging vormen voor de neutrale stand van de gewrichten. Hierdoor kan er pijn ontstaan en dit kan nog meer spanning geven.

Balanceren is per definitie onbewust. Maar, balanceren kun je leren.

Wat wil de therapeut en wat is dan het middel?

  • Stijf makende, trekkende spieren mogen gaan ontspannen en dit gebeurt wanneer het vermogen tot balanceren wordt verbetert.
    Hiervoor is de actieve ontspanning met de oefenbal ontwikkeld.
  • De oefeningen die worden aangeleerd hebben hun waarde bewezen bij het diagnosticeren van zogenoemde sturingsproblemen en het herleren van de juiste bewegingsmogelijkheden in de bekken- en rugregio. En juist het bekkengebied is vaak een onbekend gebied voor de patiënt.
  • De oefeningen worden gebruikt om het lichaamsgevoel onder allerlei omstandigheden te leren kennen en te ervaren. Na goed waarnemen, begint pas het therapeutisch proces. Eerst balanceren, daarna presteren is daarbij de therapeutische opbouw.
  • De oefeningen op de bal zijn voor de patiënt ook thuis goed toe te passen.