Podologie

podologie

Podologie betekent letterlijk: voetkunde.

Een podoloog is een voetkundige, een voetspecialist. “Podoloog” is een afgeleide van het woord ‘pous’ wat voet betekent in het Grieks. Het is geen beschermde titel; iedereen mag zich podoloog noemen.

Een vakkundig podoloog kan aandoeningen aan de voet en enkel herkennen en behandelen. Een podoloog kan ook houdingklachten die in relatie gebracht kunnen worden met de voet herkennen en behandelen. Schoen en zool horen een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de podoloog ook schoenspecialist.
Cliënten met voet- en houdingklachten van algemene aard of als gevolg van reuma, diabetes mellitus en andere aandoeningen worden tot de doelgroep van de podoloog gerekend. Veel cliënten met voet- of houdingklachten worden door een medisch specialist naar een podoloog verwezen.

Een podoloog die in het register van de stichting LOOP is ingeschreven is een registerpodoloog. De stichting ziet toe op de kwaliteit van de opleiding en de podologische zorg. Een registerpodoloog is een voetspecialist die een opleiding heeft gevolgd aan de Academie voor Podologie. Op 17 december 2008 heeft de opleiding Podologie B van de academie de hbo-status gekregen. Als gevolg van deze erkenning komen afgestudeerden van deze opleiding in aanmerking voor het officiële diploma van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland.
De stichting LOOP; Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie is de brancheorganisatie voor de podologie. Zij behartigt de belangen van registerpodologen en daarmee het gezamenlijk belang van de podologiebranche. De stichting is namens de registerpodologen gesprekspartner voor overheid en zorgverzekeraars. De individuele registerpodoloog geeft ze advies en ondersteuning. De registerpodoloog wordt erkend door de zorgverzekeraars. Registratie in het kwaliteitsregister van Stichting LOOP is voorwaarde voor vergoeding door zorgverzekeraars.
De Maatschap VersGras werkt samen met de (sport)podoloog Hans Muijderman. Hans is naast podoloog ook geregistreerd sportfysiotherapeut en voert een praktijk in Lattrop. Hij is bijna ieder donderdag in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk waar hij ook deel uit maakt van het sportspreekuur. Naast het zien van patiënten van dit Sportspreekuur ziet hij dan ook patiënten die door VersGras naar hem verwezen zijn. De terugkoppeling van patiënteninformatie is op deze wijze goed gewaarborgd en via korte lijnen!

Meer info over Hans Muijderman
504f94e0c4aa8130902d2529