Sportcongres: “Kraakbeen kraakt” groot succes!

Sportcongres “Het kraakbeen kraakt” groot succes

Afgelopen maandag was het weer de laatste maandag van november en dus het jaarlijkse sportcongres, georganiseerd door het sportspreekuurteam van het SKB.
Met als onderwerp: “het kraakbeen kraakt”.

Tijdens de voorinschrijving bleek al dat het onderwerp en de sprekers bij de fysiotherapeuten en huisartsen aansprak want velen hadden de moeite genomen om zich in te schrijven. Ook aan de zaal werden nog aanmeldingen geboekt .
Uiteindelijk waren er 175 mensen aanwezig en was de zaal zo goed als vol.

Als avondvoorzitter deed Tom van Thiel de opening en heette iedereen welkom.
Hij introduceerde als eerste onze vaste gast op het symposium, Gert Jan Kleinrensink, hoogleraar anatomie van het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam. Op vermakelijke wijze maakte hij van de ‘droge’ stof een interessant verhaal. Met als kern in zijn betoog: kraakbeen is geen dood weefsel, de circulatie van het gewrichtsvocht (synovia) houdt het weefsel in “leven” (conditie).

De tweede spreker was Daan Saris, hoogleraar UT Enschede en orthopedisch chirurg van het UMC te Utrecht. Hij hield een interessant betoog over de wetenschap en praktijk van kraakbeenletsels. Wanneer moet een chirurg kiezen voor welke ingreep om kraakbeen te herstellen? Gezien zijn samenwerking met de UT Enschede ging hij ook kort in op de toekomstmogelijkheden van de nanotechnologie en reconstructieve chirurgie bij o.a. kraakbeenletsels.

De laatste spreker was Erik Witvrouw, hoogleraar revalidatiewetenschappen en kinesitherapie van de Universiteit Gent. Deze zeer bevlogen autoriteit op het gebied van revalidatie vertelde op humoristische wijze over de oorzaken en behandeling van knieschijf problematiek. Je moet juist verder kijken dan alleen de knie(schijf). De oorzaken kunnen ook beneden en boven de knie liggen. Met persoonlijke demonstraties verduidelijkte hij zijn betoog.

Met de bijdrage van drie hoogleraren, die allen de gave van het woord bezitten, werd het een geweldig en leerzaam congres. De lat ligt nu wel erg hoog om dit volgend jaar wederom te evenaren.

Written by

Comments are closed.