Bevallen check-up

Blijf jij ook met vragen zitten na de bevalling?

Trekt mijn buik nog weg? Hoeveel schade heeft mijn bekkenbodem opgelopen en zal dit wel herstellen? Is mijn bekkenbodem sterk genoeg om weer te gaan sporten? Welke oefeningen bevorderen het herstel en welke oefeningen kan ik beter nog even niet doen? Hoe krijg je jouw lijf weer wat strakker?
Misschien heb je wel wat klachten of voelt het rondom je bekken iets zwakker en instabiel?

Terecht dat je deze vragen hebt! Uit onderzoek blijkt dat zowel de zwangerschap als de bevalling, een behoorlijke impact heeft op je lichaam.

Invloed van de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap verweken de banden en door de groeiende buik wijken de rechte buikspieren verder uit elkaar, waardoor er minder stabiliteit in je lage rug en bekken is.
Dit alles herstelt niet meteen na de bevalling. Vandaar dat het ook verstandig is om het de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen.

In sommige gevallen is de ruimte tussen de rechte buikspieren na de bevalling groter dan normaal en spreekt men van een (rectus) diastase. In dat geval blijft je buik vaak boller, of je ziet een tuut of gleuf in het midden van je buik. Dit kan tot zelfs maanden na de bevalling nog het geval zijn en mogelijk ervaar je daardoor ook rug- of bekkenklachten, of problemen bij de ontlasting vanwege het gebrek aan goede steun.

De bekkenfysiotherapeuten van VersGras kunnen een rectus diastase en ook de mate van diastase diagnosticeren, o.a. middels buikwandecho. Via een specifiek behandelplan voor buikwandrevalidatie, oefeningen en adviezen worden de buikspieren getraind zodat de diastase kan herstellen.
Wist je dat je ook jaren na de bevalling nog kunt trainen om een rectus diastase te sluiten of minderen?

Invloed van de bevalling

Gedurende de bevallingen komt de bekkenbodem vaak langdurig onder grote druk te staan en wordt deze extreem opgerekt. Een knip of een scheur tijdens de bevalling zorgen voor meer schade aan de bekkenbodem en zijn te vergelijken met een spierscheur na een sporttrauma. Ook een langdurige persfase verhoogt het risico op meer schade van de bekkenbodem. Het herstel van een zware bevalling kan dan ook langer duren dan de bekende 6 weken.

Gelukkig herstellen de meeste vrouwen uiteindelijk volledig. Soms is er blijvende schade van de bekkenbodem, waardoor je deels steunweefsel mist en meer kans hebt om bijvoorbeeld een verzakking te ontwikkelen.

Om goed en volledig te kunnen herstellen heeft de bekkenbodem de juiste aandacht en verzorging nodig. Als je nietsvermoedend het sporten oppakt, kun je alsnog klachten uitlokken en het herstel belemmeren. Over het algemeen adviseren we om rust te nemen, aandacht te hebben voor ontspanning en voorzichtig de training van de bekkenbodem op te bouwen. Pas als dit goed gaat en de bekkenbodem volledig hersteld is, is het verantwoord om het sporten weer rustig op te pakken. Wist je dat starten met hardlopen na een bevalling, volgens de runners guideline, pas weer geadviseerd wordt vanaf 12 weken?


Specificatie

  • Resultaat wordt direct besproken.
  • Intake gevolgd door onderzoek van buik, bekken en bekkenbodem (stuit)
  • Advies op maat voor optimaal herstel.
  • Indien nodig of gewenst kan een behandelplan worden opgesteld.
  • Adviezen voor veilige hervatting van sport

Doe ook de check, 6 weken na de bevalling, bij een van de bekkenfysiotherapeuten