Chronische peesklachten, de beste behandeling.

Maatschap voor Fysio- en Manuele therapie Vers Gras biedt EPTE en PNE Therapie aan sinds 2022.
De fysiotherapeuten Ivo Scharenborg en Ivo Versteegen hebben hiervoor in 2022 de cursus Percutane Electrolyse Therapie bij Enraf Nonius afgerond en in 2023 nog een verdieping hierin gevolgd.

EPTE en PNE Therapie staat voor Percutane Electrolyse Therapie en is een innovatieve behandelmethode voor korte en langdurige klachten aan pezen, spieren en gewrichten. Waar EPTE bij langdurige klachten wordt toegepast wordt PNE vaak bij minder chronische maar ook moeilijk herstellende peesproblemen toegepast.

Wat houdt het precies in?

Onder echogeleiding wordt een Dry-Needling naald aangebracht in de aangedane structuur, waarna 3×3 seconden een continue galvanisch stroompje met hoge intensiteit wordt toegediend. Bij de EPTE behandeling duurt de stroom toediening 1 malig 80-110 seconden met een minder intensieve galvanische stroom. Hierdoor ontstaat lokaal een elektrolytisch effect dat verschillende lichaamseigen ontstekingsreacties, zoals o.a. het vrijmaken van het groeihormoon, veroorzaakt dat nodig is voor het aanmaken van nieuw en gezond peesweefsel.

Deze effectief bewezen therapie voor percutane electrolyse wordt al vele jaren toegepast in Spanje, zowel bij topsporters als bij recreatieve sporters, en is ook zeer geschikt voor de fysiotherapie.

U kunt de PNE en EPTE therapie zien als behandeling die het herstelvermogen van uw eigen lichaam bevorderd. De naald die gebruikt wordt bij deze vorm van behandelen, is een acupunctuur / Dry Needling naald. Daardoor is deze behandelvorm vrijwel pijnloos. Het inbrengen van de naald wordt meestal niet gevoeld door de cliënt, als de elektriciteit door de naald gevoerd wordt kan dit wel ervaren worden als een onaangenaam gevoel. Tussen de behandelingen zitten 7-14 dagen om het weefsel de kans te geven te hesrtellen. Binnen 3-5 behandelingen wordt de pijn aan de aangedane pees aanzienlijk verzacht.

Voordelen van de Percutane Electrolyse Therapie

De EPTE en PNE-therapie stimuleert genezing bij peesontstekingen waarvan het herstel door het lichaam zelf niet toereikend is of zelfs is gestopt. Dit komt regelmatig voor bij chronische pees ontstekingen. EPTE en PNE zorgt er voor dat deze vertraging of stop omgekeerd wordt, waardoor het eigen herstelvermogen van het lichaam gestimuleerd en herstelt wordt.  

Andere voordelen zijn:

 • Het is (relatief) pijnvrij
 • Zeer efficiënt
 • Innovatieve behandelmethode anno 2022
 • Herstel van de peesontstekingen
 • Behandeling direct op de pijnlocatie door toepassing van echografie
 • Verzachting van pijn binnen 3-5 behandelingen
 • Hoge aantoonbare effectiviteit bij langdurige chronische peesklachten
 • Lokale behandeling direct op aangetaste weefsel
 • Geen aantasting van gezond weefsel
 • De kans op recidief is minimaal

Wij passen de PNE en EPTE therapie met name toe bij cliënten die weefselschade hebben opgelopen of bij wie een eerdere behandelmethode ontoereikend is geweest. Nadat de PNE of EPTE-behandeling heeft plaatsgevonden, kunnen wij een aangepast oefenprogramma meegeven en / of omliggende spieren intapen waar nodig voor optimaal herstel. 

PNE en EPTE Therapie kan worden gebruikt voor de behandeling van (chronische)ontstekingen die voorkomen bij onder andere:

 • Peesklachten aan de schouder
 • Kniepees klachten
 • Achillespees klachten
 • Voetpijn / Hielspoor gerelateerde klachten
 • Tenniselleboog / Epicondylitis lateralis
 • Golferselleboog / Epicondylitis medialis
 • Sportblessures
Met dan aan fyzzio.