Fysiotherapie

Therapeutische mogelijkheden

• Een individueel behandelplan, waarbij uw hulpvraag centraal staat.
• De eerste afspraak zal bestaan uit een screening/intake, anamnese en lichamelijk onderzoek. Na de fysiotherapeutische diagnose wordt een behandelplan opgesteld, waarbij uw hoofddoel centraal staat. Specifieke- en functionele oefentherapie, krachttraining, massage en mobilisaties kunnen worden toegepast om dit te realiseren

Gefocusseerde Shockwave

Gefocusseerde shockwave is een behandelmethode waarbij een shock in het weefsel wordt gestuurd. Door de shockwave gaan de cellen onderling tegen elkaar bewegen. Als gevolg hiervan kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden, ontstekingen sneller herstellen en calcificaties worden opgenomen in het lichaam. Binnen onze praktijk maken wij gebruik van de gefocusseerde shockwave. De gefocusseerde vorm zorgt voor een zeer gerichte bundel en kan hierdoor specifieke punten snel en efficiënt behandelen.

Behandelindicaties; hielspoor, kalkafzettingen, slijmbeurs ontstekingen, peesontsteking, tenniselleboog, golferselleboog, achillespeesklachten, shin-splint en myogene triggerpoints.


Casuïstiek
Dhr. B. werkt op kantoor en is voornamelijk de gehele dag zittend aan het werk. In de avonduren en weekenden vindt hij het daarom erg prettig om actief te zijn. Sinds drie maanden is hij begonnen met hardlopen.
Steeds vaker na het hardlopen heeft dhr. een stekende en trekkende pijn onder de hak. Bij het staan op de voet is het echt pijnlijk. In eerste instantie alleen na het hardlopen maar uiteindelijk wordt het steeds erger. Bij de huisarts wordt vastgesteld dat dhr. een hielspoor heeft.
Dhr. meldt zich in onze praktijk. Na de intake en het lichamelijk onderzoek wordt de volgende fysiotherapeutische diagnose gesteld: hielspoor met verkorte kuitspieren en verminderde kracht in de bilspieren. We besluiten om dhr. een gecombineerd programma te geven. Tijdens de contactmomenten wordt dhr. behandeld met shockwave. Daarnaast krijgt hij uitleg en oefeningen om de spieren op lengte en kracht te krijgen (begeleid thuisprogramma).
De shockwave behandeling is enigszins gevoelig en geeft dezelfde dag wat napijn. Na 3 behandelingen loopt dhr. weer pijnvrij. Na 5 behandelingen begint dhr. weer met hardlopen. De oefeningen zijn nog wel gewenst, om terugkeer van klachten te voorkomen.

Echografie

Met behulp van de beeldvormende techniek echografie kunnen verschillende gewrichten en spieren nauwkeuriger in beeld worden gebracht. Hierdoor kunnen wij specifiek kijken naar functies, waardoor we u de meest efficiënte behandeling kunnen bieden. Echo kan bijvoorbeeld worden ingezet om letsel vast te stellen of juist uit te sluiten. In enkele situaties wordt echografie gebruikt in een therapeutische vorm. Dit zal met name zijn bij klachten van bekkenbodem en /of blaasklachten en/of darmklachten. Wij doen geen diagnostiek bij BFT echo.

Behandelindicaties: onderzoek naar aanwezigheid van vocht, letsel of bijzonderheden in de structuren rondom gewrichten. Daarnaast kan de echo therapeutisch en diagnostisch ingezet worden bij blaas- en/of darm klachten.


Casuïstiek
Mw. K heeft sinds enkele weken therapie voor de schouder. Haar klachten zijn begonnen na het klussen in het huis van een van de kinderen. Ze heeft daar veel geschilderd en behangen. De schouder is pijnlijk bij erop liggen, kracht zetten en reiken. Mw. ondervindt hier veel hinder van.
Uit fysiotherapeutisch onderzoek blijkt een mogelijke ontsteking van de slijmbeurs en een peesaanhechting (de m. supraspinatus). De behandeling wordt ingezet door koelen, specifieke oefeningen bij deze klachten en adviezen voor thuis.
Na twee weken zit er nog weinig tot geen verbetering in de klacht. Dit is niet passend bij hetgeen we hebben gevonden in het onderzoek. We besluiten een echo te maken om de schouder nog beter in beeld te krijgen. Tijdens de echo worden de onderzoeksbevindingen bevestigd. Daarnaast zien we vocht in het verloop van de m. biceps. De behandeling wordt enigszins aangepast door verandering in advies en oefeningen.
De week erna is de schouder aanzienlijk beter ten aanzien van pijn en functie. Daarna kunnen we starten met verder opbouwen van oefeningen en behandeling gericht op volledig herstel.

Dry needling

Dry needling wordt gebruikt bij de aanwezigheid van myogene triggerpoints (TrP). Ook wel knopen in de spieren genoemd als gevolg van een trauma, langdurige rek of overbelasting van de spieren. Hierdoor kunnen spieren pijn veroorzaken. Daarnaast zorgt een TrP voor een verminderde coördinatie en kracht van de spier. Door het behandelen van een TrP met een droge naald (acupunctuur naald) wordt de spier geprikkeld tot ontspanning.

Dry needling kan worden ingezet bij verschillende spier gerelateerde klachten.


Casuïstiek
Mw. te P heeft sinds enkele weken in verschillende mate klachten van hoofdpijn. Ze heeft een drukke baan en zit veel achter de computer. Daarnaast ook thuis druk met de kinderen, het huishouden en haar sport volleybal. De hoofdpijn is wisselend aanwezig, maar lijkt nooit echt weg te gaan. Na onderzoek blijkt een bewegingsbeperking aanwezig te zijn in de nek. Daarnaast is er een verhoogde spierspanning in 3 verschillende spiergroepen. Samen met mw. wordt het behandelplan gemaakt. Zo wordt besloten om de nek te behandelen met mobilisaties en de spieren met dry needling. Daarnaast leren we mw een aantal ontspanningstechnieken om klachten in de toekomst te voorkomen.


Mw. vindt de behandeling wel gevoelig. Direct na de behandeling voelt de nek zwaar en stijf, alsof ze heel fanatiek heeft gesport. Een dag later wordt het al beter. Twee dagen later heeft ze geen hoofdpijnklachten meer. In de vervolg behandelingen wordt de nek verder gemobiliseerd. De dry needling behandeling wordt nogmaals toegepast. Na nog enkele behandelingen is mw. helemaal klachtenvrij.

Stabiliteit training TIGRA

Behandeling met stabiliteit training
Tigra is een methode waarbij er met een oefenbal balans en stabiliteit wordt getraind.
Het is van belang dat de spieren sterk genoeg zijn, maar ook in balans zijn met elkaar. Wanneer één spiergroep sterker is dan de andere, kan je lichaam geen balans houden. Om bijv. rechtop te zitten heb je een goede en gelijkmatige krachtverdeling in al je rompspieren nodig. Daarnaast zorgt een goede rompstabiliteit /balans ervoor, dat je gemakkelijker een goede houding kunt aannemen, rechtop kunt lopen en het vermindert daarnaast klachten in bekken- en rugregio.

Indicaties stabiliteit training volgende de principes van TIGRA

• Pijn in de lage rug, bekken en heup/lies als gevolg van een verminderde spierkracht, coördinatie
Klachten van wervelkolom, bekken en/of heup gerelateerd aan houding
Bij zwangerschap gerelateerde bekkenpijn, eventueel ook preventief
Incontinentie, pijnklachten in de bekkenbodem (als gevolg van verkeerd gebruik van de bekkenbodem in de keten van belasten)

Alles om ons te bereiken

Onze adres gegevens, telefoonnummers en e-mail adressen staan hier vernoemd. U kunt ook altijd direct mailen naar uw behandelaar. Het mailadres van onze collega’s is voornaamachternaam@versgras.com

VersGras Winterswijk
SKB
.

Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk

Tel: 0543-544446
BFT tel: 0543-544474

Bekkenfysiotherapie
VersGras Eibergen
.

J.W. Hagemanstraat 46
7151 AH Eibergen

Tel: 0545-760600
.

VersGras Groenlo
.
.

Tramstraat 8
7141 EG Groenlo

Tel: 0544-760600
.