Kinderbekkenfysiotherapie

Vrij spelen zonder klachten van poepen en plassen

Kinderbekkenfysiotherapeut Marieke Hilhorst: “Poep- en/of plasproblemen zijn voor kinderen echt vervelend. Het beperkt ze bij het sporten, op school, tijdens het logeren, of bij het spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Gelukkig is er vaak wel wat aan te doen! Schroom dus niet, neem vrijblijvend contact op, dan gaan we samen zoeken naar een oplossing.”

Als gespecialiseerde kinderbekkenfysiotherapeut begeleidt Marieke kinderen met klachten in de zindelijkheid, buikpijn en problemen op het gebied van seksualiteit (adolescenten).
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor uw kind klachten heeft. De factoren die van belang kunnen zijn, komen naar voren tijdens het uitgebreide vraaggesprek, de vragenlijsten en het lichamelijk onderzoek. Daarna kan er een behandelplan opgesteld worden.

De behandeling:
Passend bij de leeftijd en beleving van uw kind, wordt er (op speelse wijze) uitleg gegeven over het ontstaan van de klachten en de werking van de blaas en darmen. Er wordt advies gegeven over toilethouding en -gedrag, voeding, drinken en beweging. Oefentherapie richt zich o.a. op bewustwording van het lichaam en aansturing van de bekkenbodemspieren, ontspanning en eventueel vergroten van de blaascapaciteit. Vaak maakt Marieke ook gebruik van de echo voor het in beeld brengen van de blaas en/of bekkenbodem (o.a. bekkenbodem in actie, zit er veel ontlasting in de darmen, is de blaas goed leeg na het plassen).
Ook myofeedback kan ingezet worden ter ondersteuning van de therapie.

Om uw kind zo snel mogelijk van de klachten af te helpen is het van belang om de adviezen thuis goed op te volgen. Dit vraagt motivatie en doorzettingsvermogen van uw kind en ondersteuning/coaching van de ouders.


Indicaties

  • Plas- en poepongelukjes overdag en/of in de nachtof een stoma plaatsing/verwijdering
  • Vaak plassen
  • Het te lang ophouden van plas en/of poep
  • Bedplassen
  • (terugkerende) Blaasontsteking
  • Vertraagde ontwikkeling van de zindelijkheid en/of angst voor toiletgang
  • Obstipatie (verstopping) en/of buikpijn klachten
  • Problemen op seksueel gebied (adolescenten)/ Tienerzwangerschappen

Herkent u bovenstaande klachten bij uw kind, of heeft u vragen? Schroom niet, neem vrijblijvend contact op. Marieke wil jullie daar graag bij helpen.

mariekehilhorst@versgras.com