Dry Needling

Het “resetten” van de spier.

Dry needling is een behandeltechniek met een “droge naald”.  Tijdens de behandeling prik je met de naald in een spierknoop. Dit noemen we ook wel een myofasciaal triggerpoint. Deze knopen ontstaan doordat een spier langdurig onder spanning heeft gestaan, of na een trauma in de spier door bijvoorbeeld een val of verkeerde beweging.

Door het aanprikken van de spier reageert de spier met een twitch (aanspanning spier). Op dat moment spant de spier heel kort helemaal aan. Veel mensen vinden dit even vreemd voelen. Na deze maximale aanspanning komt de spier helemaal tot rust. Ons lijf werkt volgens het principe van maximale aanspanning tot maximale ontspanning.

Na het behandelen van de spier is deze helemaal ontspannen. Dit voelt voor 24-48 uur als extreme spiervermoeidheid.  In die tijd herstelt de spier verder. Daarna is de spier weer volledig belastbaar.

Dry needling is geen behandeling die telkens herhaald hoeft te worden. Als dit het geval is dan is het een teken dat de spier “verkeerd” belast wordt.


Indicaties

  • Verhoogde spierspanning
  • Spierspanning na een val
  • Spierspanning als gevolg van verkeerd gebruik
  • Stress gerelateerde spierspanning